Friday, August 10, 2007

Mendepani Isu Semasa

Antara Isu-isu semasa yang perlu diambil perhatian :

 • Isu dunia
 • Isu yang melanda umat Islam
 • Isu Malaysia
 • Isu persatuan pelajar dan PMRAM dimesir.


Isu Dunia

 • Keadaan dunia sekarang yang bergolak, negara yang kuat sering menindas negara yang lemah, Amerika sebagai contoh sekarang ini cuba menjadi juara disemua peringkat, mengusai ekonomi dunia, menjadi polis dunia, negara yang tidak mahu bersamanya akan menjadi sasaran peperangan.
 • Peperangan saudara banyak belaku di negara-negara miskin
 • Dunia semakin tua, gempa bumi yang meragut puluhan juta orang setiap tahun.
 • Isu Nuklear, berlumba-lumba menguasai senjata nuklear sebagai alasan untuk mempertahankan diri dari ancaman luar. Negara yang mempunyai senjata nuklear : Amerika, Rusia, China, Korea Utara, Israel dan Iran.


Isu yang melanda umat Islam seluruh dunia.
 • Isu Plestin. Sikap jahat Israel yang dibantu Amerika berusaha mengusir umat Islam di Plestin dengan berbagai kekejaman dilakukan setiap hari pada umat Islam Plestin.
 • Isu penghinaan terhadap Islam yang belaku diseluruh dunia. Orang Kafir bahkan lebih teruk umat Islam sendiri menghina Nabi Muhammad dan memperlekeh ajaran yang dibawa oleh baginda. Contoh : Denmark teleh menghina nabi dengan lukisan kartun, Britain telah anugerahkan Sir Kepada Salman Rusdy kerana kejayaannya menghina Dunia Islam Dan Umat Islam
 • Isu Tudung, Umat Islam dilarang mengamalkan ajaran agamanya.
 • Kewujudan OIC sebagai Kuda tunggangan Amerika, walaupun Perdana Menteri Malaysia menjadi ketuanya, hanyalah mampu berkata Ohh I see.
 • Pertubuhan, Pergerakan Islam dicop sebagai penganas, ditangkap, diseksa oleh amerika dan disokong oleh negara yang mengaku sebagai pemimpin umat Islam.

Isu Malaysia

 • Gejala Murtad semakin menjadi-jadi yang melanda umat Islam Malaysia.
 • Rasuah meningkat setiap hari, Kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2006 yang dikeluarkan Transparency International jatuh dari kedudukan ke-39 ke tangga 44 daripada 163 negara yang terlibat dalam kajian tersebut. Berikutan kemerosotan itu, kedudukan Malaysia di wilayah Asia Pasifik berada pada kedudukan ke-10, mengatasi negara serantau lain seperti Thailand, China, India, Vietnam, Filipina dan Indonesia.
 • Gejala Sosial yang semakin parah, Contoh : Mat Rempit, cabul gadis, bunuh, Hiburan yang terlalu banyak bagaikan cendawan tumbuh, Walaupun diharamkan oleh pihak mufti tetapi tidak diendahkan. Contoh sure heboh tukar jom heboh.


Isu Kesatuan Pelajar & PMRAM

 • Mahasiswa aset utama negara yang bakal pemimpin negara akan datang. Kebijaksanaan dan kematangan mahasiswa perlu digilap setiap hari dengan aktiviti meningkatkan mutu kemahasiswaan.
 • Mahasiswa di Malaysia dikenakan akta Auku, diluar negara pegawai rumah negeri menjadi pemantau aktiviti mahasiswa. Ancaman bantuan dan pinjaman akan ditarik jika bersama persatuan yang dicop agen pembangkang.
 • Persatuan mahasiswa diganggu oleh pihak-pihak tertentu kerana mahu mengongkong dan mengawasi setiap pergerakan pelajar kerana beberapa kepentingan pemimpin negara.
 • PMRAM dicop sebagai agen yang menjayakan tuntutan pembangkang. Setiap hari PMRAM diserang, diburuk-burukkan demi ingin melihat kehancuran PMRAM dari terus bergerak.
 • Segelintir Mahasiswa Mesir menjauhi PMRAM kerana takut segala bantuan dinafikan.


Ulasan

Mahasiswa yang punya jati diri perlulah peka terhadap segala isu yang belaku keatas dunia, Umat Islam, tanah air dan isu dunia mahasiswa. Mahasiswa yang berjaya mendepani Isu adalah bukti kejayaan mereka didalam menghadapi berbagai keadaan dan cabaran yang mendatang.

Mahasiswa yang bakal menganti pimpinan negara mesti mempersiapkan diri dengan pelbagai ilmu, dengan membuat pelbagai kajian, statistik, merencana, mengatur, memimpin dan sebagainya, inilah antara input yang mesti dibajai, digilap setiap hari pada jiwa mahasiswa. Perkara ini sangat perlu agar mereka menjadi pemimpin yang kuat yang mampu membawa kejayaan dunia akhirat bagi sesebuah negara atau pertubuhan dunia sekalipun dengan cara pimpinan yang berlandaskan wahyu ilahi.

Perancang yang berjaya

Mendepani Isu adalah membolehkan sesorang itu menjadi perancang yang berjaya. Sebagai contoh mahasiswa mesti bijak untuk mengatur apa yang perlu dipersiapkan pada masa sekarang untuk keperluan hari esok. Begitulah seterusnya, didalam apa-apa bidang sekalipun mestilah bijak membaca isu yang bakal lahir akan datang.

Jangkaan atau kajian yang perlu dibuat untuk persedian demi kejayaan hari esok. Pakar ekonomi yang bijak mesti melihat ekonomi sekarang dan akan membuat pertumbuhan atau peningkatan ekonomi yang mendatang.

Mahasiswa yang bakal keluar nanti akan melahirkan pelbagai pakar didalam bidang masing-masing. Justeru itu untuk menjadi doktor, jurutera, sainstis, peguam dan pelbagai pakar yang lain mestilah mempunyai persiapan dan perancangan yang tersusun dengan pelbagai kaedah terkini. Oleh itu mahasiswa jangan sibuk dengan pelbagai hiburan dan perkara yang melalaikan kerana perkara yang sia-sia menyebabkan kegagalan yang berpanjangan.

Kepimpinan di alam mahasiswa mesti ditingkatkan, mengkaji, meneliti beberapa kejayaan pimpinan mahasiswa di universiti, melihat sejarah kejayaan mahasiswa didalam membawa arus perubahan dan kematangan mereka didalam memimpin dan menghadapi pelbagai cabaran yang mendatang.

Memahami waqi (realiti)

Kefahaman terhadap keadaan semasa sangatlah perlu kerana semua perkara mengikut keperluan semasa. Tersilap didalam memahami keadaan dan kehendak umum membawa kepada kegagalan dengan apa yang ingin diutarakan. Keperluan Teknologi berubah setiap hari, kepakaran manusia semakin meningkat, Peningkatan graduan universiti menghasilkan jumlah yang ramai setiap tahun.

Mahasiswa yang ingin menjadi penyambung risalah nubuwwah mestilah bijak kuasai keadaan semasa untuk menarik seberapa ramai manusia kearah memahami Islam yang syumul. Kepelbagai konsep dakwah mestilah dipraktikan apabila berhadapan dengan pelbagai latar belakang orang yang ingin didakwahkan (mad’u).

Penguasaan terhadap isu-isu dunia, umat Islam, dunia Kemahasiswaan dan sebagainya mestilah diambil perhatian bagi memahami realiti untuk mencorak dan menghadapi perubahan-perubahan semasa untuk membentuk masyarakat yang punya hala tuju mencapai kejayaan dunia akhirat.

No comments: